Ställ frågor direkt till vår dietist

Vår dietist

Vi erbjuder gratis rådgivning från vår legitimerade dietist och viktcoach Stina Nordqvist. Skriv in din fråga i formuläret längst ner på sidan så återkommer Stina till dig så snart som möjligt.

Stina är legitimerad  dietist och journalist och har jobbat med hälsokommunikation i över tio år, till exempel som dietist på Astrid Lindgrens barnsjukhus, som dietist och personlig tränare på hälsocentret Ylab och som privat dietist i eget företag. Vill ni läsa mer om Stina kan ni besöka hennes blogg: Stinas Lilla Gröna (www.stinaslillagrona.blogspot.se) eller hennes hemsida www.stinanordqvist.se

Tips! Kanske har din fråga redan fått ett svar? Titta gärna under fliken frågor och svar, eller Vår dietist, där har vi besvarat de vanligaste  frågorna som kommer in till oss.

 1. Jag har ätit flera av era bars. Jag tycker att de är goda. Jag är känslig mot sötningsmedel i halstabletter. Det räcker med en tablett. Jag upplever samma sak med era bars. Innehåller de sötningsmedel eller har jag fått en ny känslighet?

  Hej! Om du får gaser eller blir bullrig i magen kan det bero på tre saker:

  1. Som du skriver kan din mage reagera på sötningsmedel. I Allévos produkter tillsätts detta i viss mån och i balanserad nivå för att förbättra smaken. Liksom med tex halstabletter är mängden viktig, för mycket sötningsmedel kan ge problem med gasig mage. Prova att minska ner något, ät någon bar mindre per dag och ersätt med bra, vanlig smalmat istället.
  2. Det kan bero på att du är känslig för laktos. De flesta av Allévos produkter innehåller mjölkpulver. Men vi har även laktosfria alternativ; prova Allévos laktosfria barer Chocolate, almond & seasalt och Chocolate chip & Peanut butter.
  3. Känsliga magar kan också protestera mot det höga fiberinnehållet i Allévos produkter. Här handlar det i många fall om att vänja sig. De som till exempel lägger om kosten och blir vegetarianer märker ofta att magen protesterar i början, pga det högre fiberinnehållet, men att magen vänjer sig efter ett tag och det blir lugnare Att dricka tillräckligt med vatten till fiberrik mat är också viktigt.
  Hoppas du hittar det som stämmer på dig och att du därmed kan förbättra situationen! Lycka till!

 2. Hej, har frågor om hur vi ska förhålla oss till Allevo-metoden och hur vi mår idag. Är på dag 7 av kickstart-fasen och vi mår inte bra. Är totalt orkeslösa, lättirriterade, nästintill deprimerade och så hungriga vissa tillfällen att vi är beredda att ge upp när som helst. Gör detta tillsammans med min man och han känner likadant. Vi dricker vatten hela dagen men är så trötta och utmattade. Sedan vi började förra tisdagen har jag gått ner ganska precis 3 kg och maken ca 4,2 kg. Idag vägde vi oss och vi har gått upp mellan 0,2-0,4 kg. När vi läst om metoden har det stått att många blir pigga av det här men för oss är det tvärtom. Vi tar promenader men har ingen energi till något mer än det och jobb. Kommer det att fortsätta såhär kommande vecka eller hur brukar det se ut? Alla 7 dagar har varit otroligt jobbiga och har vi inte varit envisa hade vi givit upp dag 2. Kan tillägga att vi inte har fuskat överhuvudtaget, jag tar helst mjölk i kaffet men inte ens det har jag gjort. Tacksam för svar och om möjligt lite pepp och motivation :-).

  För det första, vad bra att du gör det här tillsammans med din man så att ni kan stötta varandra. Under Kickstart-fasen (1-3 veckor) får kroppen enbart i sig 550-660 kalorier per dag. Under de första dygnen behöver kroppen ta till de energiförråd som finns lagrade i levern (glykogen) för att förse hjärnan med energi i form av glukos. När energiförrådet i levern är tömt börjar kroppen istället förbränna reservlaget i fettvävnader, detta kallas ketogenes. När ketogenesen börjar kan man känna en viss upprymdhet och hungerkänslor kan försvinna. Det är individuellt, både hur lång tid det tar innan ketogenesen startar och hur man känner sig då. Du skriver att ni nu är inne på dag 7 och att det bara känns jättejobbigt för er båda. Så ska det inte behöva vara, ni ska inte behöva må dåligt under er viktminskningsprocess. Jag föreslår därför att ni bryter kickstartsfasen nu och istället går över till viktminskningsfasen. Här trappar ni upp med lagom stora portioner vanlig mat och byter ut en eller två måltider mot Allévo bars, shakes eller soppor. Ni kan till exempel äta en vanlig frukost, dricka en Allévo-shake till mellanmål, äta lunch enligt tallriksmodellen och äta en Allévo-soppa till middag. En frukt och ett glas vatten blir bra som mellanmål på kvällen. Kanske kommer er viktminskningsprocess nu gå något långsammare men i utbyte kommer det kännas både lättare och roligare. Lycka till!

 3. Hejsan! Jag har kraftig övervikt och enligt eran uträkning så ska jag äta en tre veckors schema med shakes osv. Finns det insättningssymtom eller andra fysiska symptom som man kan få av att enbart äta shakes och hålla mig till ert schema.

  Hej! Roligt att du funderar på att dra igång med Allévo och kickstartfasen. Om du är fullt frisk i övrigt är det här en helt ofarlig, noga uträknad metod som bygger på vetenskaplig förankring. Kroppen klarar utan problem en period med lägre kaloriintag. Vi är fortfarande biologiskt ”programmerade” på samma sätt som under stenåldern då det var vanligt med svältperioder (med betydligt mindre energi än vad vi får i oss under kickstartfasen). Under de första dygnen av kickstartfasen förbrukas de energiförråd som finns i levern (glykogen) för att förse hjärnan med energi i form av glukos. Under de här första dagarna kan du förutom hungerkänslor känna dig lite trött, orkeslös och kanske irriterad. När energiförrådet i levern är tömt börjar kroppen istället förbränna reservlaget i fettvävnader, detta kallas ketogenes. Nu börjar viktminskningen på allvar. När ketogenesen drar igång kan man känna en viss upprymdhet och hungerkänslorna försvinner ofta. Det är dock individuellt hur man känner av viktminskning och ketogenes. Jag skulle föreslå att du provar och drar igång enligt Allévometoden och kickstartfasen och hör av dig igen vid behov av råd eller eventuell justering i din viktminskningsprocess.

 4. Jag skulle vilja gå ner ca 5 kilo fram till mitt av juni. Ja har problem med IBS mage och skall inte inta så mycket laktos o gluten. Vad kan ni rekommendera.

  Tack för din fråga. Lämplig takt vid viktminskning är 0,5 -1 kg i veckan. Går du ner i vikt snabbare än så är det svårare att behålla den nya vikten. Problem med IBS kan förvärras av olika sorters mat och av stress. Det är individuellt vad som orsakar magproblem men många känner av fiberrika grönsaker och baljväxter som ofta ger mer gasig, bullrig mage. Här är Allevos produkter ett bra alternativ. Du skriver att du även är känslig för laktos och gluten. Detta har du säkert kollat upp hos läkare och fått diagnos, om inte kan det vara bra att göra det för att säkerställa att du verkligen är gluten- och laktosintolerant. På så sätt undviker du inte viss mat i onödan och kan även tjäna in lite pengar (laktos- och glutenfria produkter är ofta lite dyrare). Allevos kickstartsprodukter, shakes och soppor innehåller ungefär 4-6 gram laktos. Det kan jämföras med ungefärligt laktosinnehåll för 1 dl mjölk som är ungefär max vad en laktosintolerant person klarar per dag, detta är dock individuellt. Kickstartsprodukterna innehåller inget gluten. Undantag är broccoli och basilikasoppan som är i princip laktosfri men som däremot innehåller gluten. Går du sedan över till nästa steg i Allevometoden, viktminskningsfasen innehåller barerna lite laktos (ca 0 till max 2 g laktos), dock innehåller de gluten. Mitt råd till dig är att prova dig fram och kombinera vanlig, lättare mat med både Kickstartsprodukterna och Viktminskningsprodukterna där du väljer max en av varje per dag. Då kan du tex äta vanlig mat som lätt frukost, ta en broccolisoppa till lunch (kickstartsprodukt) eller en bar (viktminskningsprodukt) och därefter vanlig lätt middag. Blir du väldigt hungrig mellan måltiderna kan du ta en frukt. Lycka till!

 5. Hej! Undrar om det är möjligt att byta ut kött/fisk etc mot vegetariska alternativ och även, hur länge kan/bör man vara kvar i de olika faserna?

  Tack för din fråga. I Kickstartsfasen är de flesta produkter baserade på frukt, grönsaker och mjölkprotein (skummjölkspulver och sojaprotein, vilket passar bra om man är lakto-vegetarian (äter mjölkprodukter men inte kött, fisk och fågel. Lägger du till ägg blir du lakto-ovo-vegetarian). Även Viktminskningsfasen, då du kombinerar Allevoprodukter med vanlig mat och till exempel lägger till en bar istället för måltid, kan hållas helt lakto-vegetarisk. Det kan till exempel se ut så här under en dag:

  • Frukost: 2 dl lättmjölk/lättyoghurt naturell, 0,5 dl basmüsli/fiberrika flingor, 1 frukt • Mellanmål: 1 påse Allévo Banana/Raspberry Shake
  • Lunch: 2 små potatisar kokta/1,5 dl kokt ris/2 dl kokt pasta, 100 gram kidneybönor/soyabönor/linser eller kikärtor med lite dressing på 1 tesked raps-/olivolja och 1/2 tesked vinäger/citronsaft, salt och peppar, valfria grönsaker,1 skiva knäckebröd med lite matfett
  • Mellanmål: 1 Allévo High Protein Milk Chocolate bar • Middag: 2 små potatisar kokta/ 1,5 dl kokt ris/ 1,5 dl kokt pasta, 100 g 00 gram kidneybönor/sojabönor/linser eller kikärtor med lite dressing på 1 tesked raps-/olivolja och 1/2 tesked vinäger/citronsaft, salt och peppar, valfria grönsaker • Kväll: 1 frukt + vatten
  Du undrade också hur länge du bör stanna i kickstart-respektive viktminskningsfas. Vi rekommenderar 1-3 veckor för kickstartsfasen, därefter ska du gå över till viktminskningsfasen och den kan du hålla så länge du önskar. Lycka till!

 6. Hej! Jag har nu i några dagar börjat köpa de färdigblandade dryckerna från er som är endast 200 Kcal per dryck. Min fråga är om jag ersätter alla mina måltider mot dessa drycker alltså 3 sådana per dag får jag i mig 600 kcal. Går jag ner i vikt då också eller måste det vara de VLCD dryckerna jag bör använda för att gå ner i vikt? Vad är skillnaden mellan de färdigblandade som har hög protein och VLCD dryckerna?? Tacksam för snabbt svar.

  Hej! Tack för din fråga. Enligt Allévometoden skulle jag rekommendera dig att inleda med Kickstartsfasen och då äta/dricka våra VLCD-shakes och soppor. Här kan du läsa mer om vilka olika produkter du kan välja mellan och hur många du kan äta per dag: http://www.allevo.nu/Allevometoden/Kickstartfasen/ Som du ser här rekommenderas alltså fem shakes eller soppor per dag för kvinnor och motsvarande sex för män. Du kommer då upp i VLCD-rekommendationen om 550-660 kalorier per dag. Om du dessutom kompletterar med Allévo Weight Loss kostfibertabletter fyller du ut mag-tarmkanalen med fibrer som håller dig mätt längre och ger jämnare blodsockerkurva. Enligt Allévometoden bör kickstartsfasen pågå i en till tre veckor. Därefter börjar du äta enligt Viktminskningsfasen = vanlig, lättare mat i kombination med Allévos produkter som till exempel de shakes du nämner med cirka 200 kalorier. I Viktminskningsfasen byter du ut en eller flera måltider om dagen mot Allévoprodukter. Här kan du läsa mer om steg två, vilka produkter som finns och hur mycket du bör äta av dem per dag: http://www.allevo.nu/Allevometoden/Viktminskningsfasen/ Du undrar också vad skillnaden är mellan de färdigblandade dryckerna med högre proteinvärde och VLCD-dryckerna? Det som främst skiljer dem åt är kalorinivån där VLCD-dryckerna innehåller ungefär hälften av kalorimängden jämfört med High protein. High protein-dryckerna passar som nämnt bra under Viktminskningsfasen, speciellt i kombination med träning då de hjälper till att bibehålla muskelmassan. Vänliga hälsningar Stina Nordqvist

 7. Hej! Jag gick med i Allévo för många år sedan och gick snabbt ner 18 kg. Nu har jag typ 2-diabetes och behöver gå ner ca 10 kg till . Är det ok med Allévoprodukter till diabetiker också? Är det någon produkt jag ska undvika? Tacksam för svar.

  Hej! Tack för din fråga. Roligt att höra att det gick så bra sist och att du gick ner 18 kilo med hjälp av Allévo. Nu vill du gå ner ytterligare 10 kilo och har även fått diabetes typ 2, jag som dietist ser inga hinder med att du använder dig av Allévometoden igen, tvärtom - jag tror att det skulle fungera utmärkt, dels eftersom du har provat med lyckat resultat tidigare och dels för att en viktnedgång vid diabetes typ 2 ger en mycket positiv effekt på både blodfetts- och blodsockernivåer. Om du äter Allévos Kickstartsprodukter, soppor och shakes, skulle jag även rekommendera att du kombinerar med Allévos kostfibertabletter (Allévo Weight Loss) som ger en jämnare blodsockernivå och håller dig mätt längre. Det du dessutom kan tänka på är att inte låta det gå för lång tid mellan måltiderna. Att äta regelbundet, ungefär var tredje timme, är bra för att hålla blodsockernivån stabil. Lycka till!

 8. Jag har gått på allevo kick-start i tre dagar. Jag har ibland bytt ut ett VCLD mål mot ett High Potein mål istället (särskilt när jag rört mig väldigt mycket). Jag är hittills jättenöjd med viktnedgången. Jag upplever inga svåra biverkningar i vardagen, förutom när jag skall läsa kurlitteratur (studerar på universitetet). Vanligtvis går det snabbt att ta sig igenom textmassan, men nu känns det som orken inte riktigt finns. Jag upplever hjärntröghet/trötthet. Måste jag avbryta metoden för att kunna plugga som "vanligt" eller finns det någonting som jag kan göra? Alla tips är välkomna!

  Hej, tack för din fråga. Roligt att du är nöjd och att viktnedgången går bra. När du får det här svaret kan problemet redan ha löst sig, det vill säga att du inte längre känner av trötthet och trögtänkthet. När kroppen går in i ketos och börjar förbränna av leverns fettlager brukar många istället uppleva en energiskjuts och klartänkthet. Det är individuellt hur lång tid det tar innan kroppen når ketos - ofta brukar det ta cirka tre dygn.   För att ytterligare ge dig bättre ”pluggenergi” skulle jag rekommendera att du äter/dricker din shake eller soppa precis innan du sätter igång. Dessutom kan du dricka kaffe eller te utan mjölk och socker (= obefintligt kaloritillskott) vilket gör dig piggare och mer fokuserad.   Lycka till med både viktnedgången och studierna!   Vänliga hälsningar Stina Nordqvist

 9. Hej! Jag verkar ha nått en viktplatå och har nu stått stilla i vikt i ca 2-3 veckor trots kaloriunderskott och blandad kondition/styrketräning 4-5 dar i veckan.   Hur ska jag få ingång fettförbränningen igen? Kan Allevo hjälpa till att starta den?

  Hej, tack för din fråga.I en viktminskningsprocess är det vanligt att hamna i det du beskriver, en viktplatå, där du står stilla i vikt en tid. Rent vetenskapligt brukar forskare beskriva det som att kroppens förbränning försöker återgå till den lägre nivån igen, för att åter spara in energi. Men efter ett tag, om vi inte tillför mer energi än tidigare, brukar fettförbränningen ta vid igen och du går återigen ner i vikt.Så håll fast vid dina nya goda vanor och tänk tålamod! Allévometoden kan under tiden absolut vara till hjälp och förenkla vardagen. I ditt fall (jag tolkar det som att du i dagsläget enbart äter mindre energi i form av annan/mindre vanlig mat?) kan du prova med att byta ut något mål per dag mot våra barer eller shakes för Viktminskningsfasen, som du kan läsa mer om här: http://www.allevo.nu/Allevometoden/Viktminskningsfasen/ Om detta mot förmodan inte skulle hjälpa och du har provat i ca tre till fyra veckor skulle jag råda dig att under ett par, tre veckor ge förbränningen en extra skjuts genom att köra vår Kickstartsfas med VLCD-soppor och stakes som du kan läsa mer om här: http://www.allevo.nu/Allevometoden/Kickstartfasen/ Lycka till!

 10. Jag har under två veckors tid bytt ut de flesta måltider mot shakes och tränar ungefär som vanligt 4ggr/vecka. På helgen vankades det bröllop och fusk förekom. Jag är inte överviktig men kämpar med mina sista kilon som ska vara borta till min operation i oktober. Jag har snarare gått upp ett kilo under dessa veckor. Vad händer och vad gör jag som är galet? Väger 77,5 och ska ned till 72-73 om en månad. Äter enbart hemlagad hög proteinhaltig och nyttig mat med lite kolhydrater i vanliga fall men det har inte heller hjälpt. Snälla jag är desperat och behöver hjälp nu!

  Hej! Tack för din fråga. Jag tycker att du kämpar på jättebra, förstår att det känns frustrerande. Du ska i alla fall inte ha dåligt samvete över ”fusk” under bröllopet. Det är klart att du ska kunna ha ett socialt liv också, även när du går ner i vikt. Rent fysiologiskt stör inte ett dygn av mer/annan sorts mat en i övrigt längre period av mer viktminskningsanpassad mat. Enligt Allévometoden brukar vi rekommendera Kickstart, den period då du byter ut måltider mot VLCD-shakes och soppor, under en till tre veckor. Min rekommendation blir därför att du fortsätter eller startar om och håller en period av tre veckor enligt Kickstartfasen, ät precis som vi rekommenderar 5 mål per dag av varierande soppor och shakes. Det är viktigt att det inte blir mindre än så, både för din ork och välmående men också för ämnesomsättningen som annars kan gå under svältnivå och det kan stressa kroppen och bidra till att den håller hårdare i fettreserverna. Vi rekommenderar också att man under Kickstartfasen tar det lite lugnt med träning, vardagsmotion som promenader och lätt cykling går bra men inte så mycket hårdare träning än så. Efter de tre veckorna kan du öka på och träna som vanligt igen. Efter Kickstartsfasens tre veckor kan du gå över till Viktminskningsfasen där du byter ut en eller flera måltider  per dag mot shakes eller barer, som du kan läsa om här: http://www.allevo.nu/Allevometoden/Viktminskningsfasen/ Lycka till och hoppas operationen går bra!

 11. Kan jag skifta mellanmålet med kaffe+frukt och kaffe+bar?

  För att du ska få tillräckligt med protein rekommenderar jag att du hackar frukten och äter med en klick keso och eventuellt några hackade nötter eller mandlar. Då blir mellanmålet mer fullvärdigt. Andra bra mellanmål är knäckebröd med mager ost, skinka och grönsak. Eller en smoothie som du mixar på lättyoghurt, lättmjölk och frukt/bär.

 12. Hej är det normalt att man blir kissnödig hela tiden?

  Det är inte ovanligt att man behöver kissa mer under Kickstart. Med fem till sex shaker och soppor per dag samt ytterligare några glas vatten som vi rekommenderar att man bör dricka under dagen blir mängden vätska ganska stor. Dessutom frigörs vatten i kroppen när muskelglykogen förbränns. Muskelglykogen är kolhydrater som lagras i musklerna bundet till vatten.

 13. Jag avslutade kick-start fasen för tre och en halv vecka sedan. Kick-start fasen fungerade bra och jag tappade ca fem kilo under två veckor. Nu när jag har börjat äta mat igen (1600 kalorier max om dagen), har jag gått upp två kilo på två veckor. Jag tränar nu ganska rejält mot vad jag gjorde under kick-start fasen då jag mest körde låg intensiv träning som zumba och promenader. Nu är det mycket pulsträning som löpning och easyline. Är det normalt att gå upp så här?

  En mindre viktökning är normalt när man börjar äta vanlig mat igen efter Kickstart. Kroppens depåer av glykogen (kolhydrater) fylls på i lever och muskler när du äter mer kolhydrater. Varje gram glykogen binder cirka 2,5 g vatten. En man kan lagra mellan 400-700 g glykogen i musklerna och ytterligare 100 g i levern. Det förklarar det mesta av din viktökning. Du behöver inte oroa dig att det är fett du har gått upp. Fyllda glykogendepåer är viktiga inför dina träningspass.

 14. Inne på dag 10 och har ”bara” minskat 4,5 kilo. Jag började på en startvikt på 105,5 och haft en relativt konstant viktnedgång på 0,5 kilo/dag. Nu har jag i princip stått stilla, minskade 0,2 kilo på ett dygn och jag förstår inte varför?  Är kroppen inställd på svält nu och bunkrar upp det som kommer in i den eller är det något annat fel? Jag äter som jag ska och äter INGET annat än just kickstartprodukterna.

  Misströsta inte. En viktnedgång på 0,5 kilo per dag är en bra viktnedgång! Kroppen kan omöjligen förbränna mer fett än så. Tänk att 500 g fett är lika med 4 500 kalorier. Under nästa fas, viktminskningsfasen, ligger viktminskningstakten runt 0,5-1 kilo per vecka. Viktnedgången går inte i samma takt varje dag. Vissa dagar har du också mer vätska i kroppen så därför kan du inte räkna med 0,5 kilo varje dag. Jag råder dig att inte väga dig för ofta. Under kickstart väg dig högst var tredje dag och under viktminskningsfasen en gång i veckan. Du behöver inte vara orolig för ”svältläge”. Men när du avslutar kickstart är det viktigt att du trappar upp försiktigt med vanlig mat i kombination med Allévoprodukter. Följ det upptrappningsschema som du får. Kroppen samlar på sig vätska när du börjar äta vanlig mat igen så räkna med en liten viktökning under upptrappning.

 15. Jag har gjort en Gastric bypass kan jag verkligen äta bara påsar? Har hört att vi som är opererade inte får göra det pga bristsjukdomar, stäm mer det?

  Efter en gastric bypass operation är portionerna mycket små. Då kan det vara svårt att få tillräckligt med näring. Med Allévo kan näringsintaget förbättras. Fem påsar per dag av Allévos shaker och soppor ger all näring kroppen behöver i form av protein, essentiella fettsyror, vitaminer och mineraler. Jag vill ändå råda dig att kombinera små portioner vanlig mat med påsar. Det är bra att få in nya vanor vad som är en lagom portionsstorlek av vanlig mat. Prioritera att äta proteinrika livsmedel ca 50 g brukar vara lagom i en portion. Lägg till lite grönsaker ca 0,5 dl. Kokta grönsaker tolereras ofta bättre än råa. Till det ca 1 dl pasta, potatis, ris eller andra korn. Ät sex måltider per dag. Tre av dem kan lämpligen vara Allévo. Allévos High Protein shaker blandas med lättmjölk. Om du är känslig för laktos efter operation kan du välja laktosfri lättmjölk. Shaken ger 2,5 dl vilket kan vara lite för stor mängd för dig i en och samma måltid. Dela i så fall upp påsen i två måltider. Drick shaken sakta och låt måltiden ta minst 20 min så du inte får symtom av dumpning.

 16. Jag har börjat allevo kickstart och ska hålla på i 3 veckor. Har fått tips om att blanda psylliumfröskal i shakesen (för att få i mig extra fibrer) och ta ett par teskedar kallpressad linfröolja per dag. Är det lurt?

  Under Kickstartveckorna kan magen bli lite hårdare än vanligt på grund av att du bara äter pulverprodukter. Någon tesked psylliumfröskal i shaken kan hjälpa till att hålla igång magen. Ett annat alternativt är att använda Allévos Weight Loss fiberkapslar. Det är också viktigt att du dricker flera glas vatten per dag för att magen ska fungera. Men undvik linfröolja. Allévos Kickstartprodukter ger dig all näringsämnen du behöver inklusive rätt mängd essentiella fettsyror. Tar du extra linfröolja blir fettintaget för högt.

 17. VLCD, hur skall måltiderna fördelas över dagen?

  Det brukar fungera bäst att fördela påsarna jämnt över dagen för att minska hungersug och hålla humöret uppe. En påse till frukost, en påse till mellanmål på förmiddagen, en påse till lunch, en på eftermiddagen, en till middag och en på kvällen. Den här matordningen med måltid ca var tredje timme är bra om du kan få in som en ny vana. Regelbunden måltidsordning med tre huvudmåltider, två mindre mellanmål och eventuellt ett litet kvällsmål är en viktig när man går över till att äta vanlig kost. Fungerar det inte för dig kan du ta två påsar till frukost, två påsar till lunch och två påsar till middag. Kom ihåg att dricka mycket vatten också. Kaffe och te utan mjölk och socker går också bra. Det går bra att krydda sopporna med extra peppar eller örtkryddor om du önskar.

 18. Kan man använda Allévo VLCD om man har ålderdiabetes?

  För de flesta med åldersdiabetes s k typ 2 diabetes fungerar pulverdiet mycket bra. Men jag rekommenderar att ni rådgöra med er läkare eller diabetessköterska innan ni börjar Kickstarta. Om man behandlas med insulin behöver insulindoserna justeras.

Till vem/om vad önskar du ställa din fråga?